HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Extrém kaland: szefárd zsidó vacsora Észak-Afrika ízeibe burkolva

2013.12.29. 19:22 lucullus

RH-squash-pomegranate-salad-680x279.jpgKövetkező vacsoránk szuperkuriózum-mivolta miatt RENDKÍVÜL limitált volt bár 2 napon keresztül is megtartottuk.

A Lucullus BT ismét rendkívül exkluzív vacsorakalandot tartott, amely eddig még soha, semmilyen körülmények közt nem került megrendezésre Magyarországon. Az egyesület kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a jól behatárolható nemzetek konyhái mellett az ezekben az országokban élő kisebségekkel is foglalkozzon, konyhaművészetüket megismerje, az éreklődőkkel megismertesse. Korábban volt már cigány, ruszin, és budapesti-zsidó vacsoránk is, valamint itthon élő örmények és bolgárok is bemutatkozhattak a gasztronómiájukkal.

Rendkívüli örömünkre szolgál, hogy működésünk 10. évében megtarthattuk életünk első SZEFÁRD-ZSIDÓ vacsoráját, amely konyha főleg Észak-Arfikai és Dél-Európai gyökerekből táplálkozik. A vacsorára az általunk már jól ismert és kedvelt Savannah afrikai étteremben került sor, amely mindig jól tudja, mikor "lehet" egy ilyen kuriózum-eseményt megszervezni. Most.

"A Földközi tengertől az Ígéret földjéig" - ez is lehetne a mottója az estnek. Rubin Eszter fogalmazott így írásában, amelyet itt és most mi is közreadunk. (Magyar Zsidó Kulturális Egyesület honlapja).

A szefárd kifejezés egyébként az utóbbi évtizedekben vált az Észak-Afrikából vagy a többi arab országból származó zsidók gyűjtőfogalmává, holott ez a héber szó Spanyolországot, következésképp azoknak a zsidóknak az utódait jelöli, akik évszázadokon át az Ibériai-félszigeten éltek. Így a szefárd konyha gyökerei is a spanyol, mediterrán ízvilághoz köthetők leginkább, amelyek Észak-Afrika érintésével, az ottani zsidósággal keveredve jutottak el évszázadok alatt a mai Izrael területére, míg másik irányból, a Földközi tenger északi partjáról Törökország irányából érkeztek az Ígéret Földjére. A szefárd és askenáz zsidóságnak ma is külön főrabbija van, azonban a Kelet-európai askenáz és a déli szefárd konyha hagyományainak összefonódásából született a mai modern izraeli konyha.

A szefárd konyha sok friss zöldséget és gyümölcsöt használ. Jellemző zsiradék a szinte minden ételbe kerülő olívaolaj, ami leginkább a görög, török és tuniszi ízvilágot varázsolja elénk.  A szezám- és kukoricaolaj egyiptomi eredetű, míg a mogyoróolajat főként az észak-afrikai és indiai zsidók kedvelték. A híres és cseppet sem olcsó argánolaj pedig Marokkóból származik.
Sokféle egzotikus fűszer és fűszerkeverék jellemző a szefárd konyhára, így a fahéj, szegfűszeg, koriander, kurkuma, kardamom. Izraelben nagyon népszerű a zahtar, mely vad kakukkfű, pirított szezámmag vagy pisztácia, sumac, és só keverékéből áll össze. Izrael egyik jelképének számító humusz és friss saláták jellegzetes, illatos fűszere. A szezámmagból készült tahini, a humusz egyik alkotóeleme, valamint a falafel és különböző saláták kiegészítője, amely datolyasziruppal együtt a reggeli kása elengedhetetlen tartozéka.
A különleges ízű szárított lime vagy citrom szintén a szefárd konyha egyik emblematikus hozzávalója. Sütemények, krémek fontos illat és ízanyaga a rózsavíz és a narancsvirágvíz. Az édes-savanyú ízpárosításokhoz tamarind, és a ragyogó érett gránátalmából nyert gránátalmaszirup illik. Kísérletezzünk bátran az egzotikus fűszerekkel, édes-sós, gyümölcsös-húsos ízpárosításokkal, egyetlen veszélye lehet, hogy örökre a szefárd konyha rabjai leszünk.

Szefárd menünk

Előétel
Aleppoi burgonyás halpogácsák salátával

Leves
Cordobai csirkeleves sofritós, zöldfűszeres maceszgombóccal

Főétel
Rosh Hashanahi csirke birsalmával
Lahma Sofrito – szefárd marharagu
Andalúz hal olivával

Köret
Szefárd perzsa ünnepi rizs
El Ghriba aszalt sárgabarackos, aranymazsolás kuszkusz

Saláta
Galíciai szivárványos orzótészta-saláta
Mizrahi sütőtök-gránátalma saláta

Desszert
Al-mazieh – Rózsavizes, pisztáciás, mandulás puding  

Az ízek rendkívül izgalmasak voltak, a Lucullus BT nagyon örül, hogy sikerült megszerveznie ezt az izgalmas kalandot.

komment

Címkék: zsidó konyha savannah étterem szefárd zsidó konyha

süti beállítások módosítása