HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Izrael, a kulináris olvasztótégely

2013.08.30. 18:42 lucullus

8324207465_c008127db1_o.jpgA zsidó konyhával már elkezdtük az ismerkedést, azonban ez egy annyira izgalmas téma, rengetegféle étellel és szokással, hogy úgy döntöttünk, hogy folytatjuk vele az ismerkedést. A következőkben az izraeli konyháról Ilan Mor-ral, Izrael Állam nagykövetével beszélgetünk.

Egyre többet hallani izraeli konyháról. Mi a különbség a zsidó és az izraeli konyha között?

A zsidó konyha az izraeli konyha alapja, de mára már csak egy része, igaz, nagyon fontos része. Az izraeli konyha európai eredetű, de hatott rá az arab, a mediterrán, sőt a jemeni konyha is. Izrael polgárai a világ minden tájáról érkeztek, és mindenki hozott magával egy keveset a konyhaművészet terén is. A lakosság jelentős része a Közel-Keletről és Kelet-Európából vándorolt be Izraelbe, és mindenki hozott magával recepteket és alapanyagokat is.


Így aztán sokan úgy tartják, hogy az izraeli ételkészítési szokások főleg a közel-keleti és a kelet-európai konyha keveréke. A sólet, a macesz gombóc és a hagymás tojás például kelet-európai, azaz askenázi étel, míg a ptitim, más szóval kuszkusz Észak-Afrikából érkezett. A jemeni zsidók a grillezést és számos fűszert hoztak magukkal.  

A változatosságon felül, mi a legfőbb jellemzője az izraeli konyhának?

A sokféle és jó minőségű alapanyagnak köszönhetően nagyon ízletesek az  ételek. Az izraeli konyha legfőbb jellemzői a zöldségek, a tejtermékek és a saláták. Izrael 7 bibliai terménye a búza, árpa, szőlő, olíva, datolya, füge és a gránátalma. Ezek egyike szinte minden ételben megtalálható.  

Melyek az izraeli konyha legjellegzetesebb ételei?

A legnépszerűbb nemzeti ételünk a humusz, ami egy csicseriborsó krém, különböző fűszerekkel és olíva olajjal tálalva. Az üzletekben számos ízesítésben kapható, állítólag 1000 változata létezik. A népszerűsége miatt az Izraeli Nagykövetség szeretné a magyar lakosságnak is bemutatni ezt a nagyszerű ételt. Augusztus 29-én, a Fővám téri Vásárcsarnokban megrendezésre kerülő „Izraeli Shuk” rendezvényen bemutatjuk  Magyarország legnagyobb humusz tálát, ami 2 méter és 50 kg lesz.

Izraelben nagyon kedvelt az utcai étkezés, ahol a falafel és a swarma az igazi sláger. Vannak, akik a falafelt is nemzeti ételként jellemzik, mert olyan sokan szeretik a pitába burkolt csicseriborsó gombócokat, amihez általában szezámmagból készített tahina mártást és salátát kínálnak. Sokan esznek forgó nyárson sült swarmát, amit Izraelben főleg bárányból vagy pulykából készítenek. A zsidó konyha egyik legismertebb ételét, a sóletet mindenki ismeri. Izraelben ezt az ételt számtalanféleképpen készítik, és mindenki esküszik rá, hogy az ő változata az eredeti. A shakshouka is nagyon kedvelt, ez az étel hasonlít a magyar lecsóhoz. Izraelben tojással készítjük.

Nagyon sokféle salátát fogyasztunk Izraelben, ezért nehéz lenne egyet kiemelni belőlük. A paradicsom, a paprika, az uborka és a padlizsán a legkedveltebb saláta alapanyag. A saláták kiegészítői az olajos magvak is.

Mediterrán országként sok halat fogyasztunk, amit roston sütve, párolt zöldségekkel és különböző mártásokkal tálalunk.  

Említette az alapanyagokat. Ezeket importálják vagy inkább saját maguk termesztik?

Izrael területének jelentős része sivatag. Az ország az elmúlt évtizedekben óriási eredményeket ért el a mezőgazdasági innováció területén. Kutatóink kifejlesztettek egy különleges öntözési rendszert, aminek köszönhetően mára elő tudjuk állítani az élelmiszer alapanyagokat, és vetőmagokat is. Az izraeli piacok, a shuk-ok zöldség és gyümölcs választéka hihetetlenül gazdag . A  gyümölcsöket, például a mangót, papayát, kákiszilvát, avokádót és kaktuszfügét  ültetvényeken termesztik. A tengerpartok mentén főleg citrusféléket, narancsot citromot és grapefruitot  termesztenek. Füge, gránátalma és olíva bogyó a hűvösebb hegyvidéki területeken terem. A szubtrópusi éghajlat kedvező a banán és a kivi termesztésnek, a mérsékelt éghajlaton pedig szőlőt, almát és  cseresznyét termesztenek. Az izraeliek nagyon büszkék az egyik zöldség innovációjukra, hiszen  a koktélparadicsom, amit sokan a szőlő és a paradicsom keverékének tartanak - az egész világon ismert kedvelt. A tejet, mézet, tojást és a húst nagy gazdaságokban állítják elő az országban.

Az izraeli shuk-ok hangulatának elmaradhatatlan része a különböző fűszerek és fűszerkeverékek illata. A shuk-ok elképzelhetetlenek csillagánizs, kardamon, kurkuma és zahtar nélkül, ami a kakukkfű és a cserszömörce keveréke.  

Az ősz beköszöntével hamarosan itt a Ros Hasana, a zsidó újév is. Milyen ételek kerülnek ilyenkor az asztalra?

A zsidóság az új évet nem január elsején ünnepli, hanem ősszel, amikor az első esőktől zöldbe borul az ország. Még a modern Izraelben is fontos családi program és összetartó erő a közös családi étkezés.  Újévkor a családok együtt vannak, és a főszerep az édességé. A bőséges vacsora mindig mézes almával kezdődik. Az ünnepi asztalok elmaradhatatlan kelléke a bor is.

Mennyire népszerűek az édességek az izraeli konyhában?

Nagyon népszerűek, a kürtös kalács pedig új fejezetett nyitott az édességek területén! Az elmúlt években több kürtöskalács boltocska is nyílt Izraelben, ez a finom édesség gyakorlatilag meghódította az országot. Izraelben egy picit édesebb a kürtös kalács, vastagabb karamella borítja és lágyabb a tésztája, mint Magyarországon. Általában csokoládéval, fahéjjal, dióval, karamellával ízesítik, de kapható kókuszos, pisztáciás és halvás (szezámmagos mézes) változat is.   

Mit érdemes tudni az izraeli borokról?

A bor és a borkészítés mindvégig jelen volt Izrael történelme során. Az elmúlt 30 évben pedig valóságos borforradalom zajlik az országban. Több borvidék is található az országban, a világon a legismertebb izraeli borvidékekek Felső-Galileában, a Golán-fensíkon és a Júdeai-hegység lábánál vannak. Izraelben sokkal népszerűbb, mint a fehér bor, a rozé fogyasztás pedig csak marginális. Borszakértők szerint Izrael az egyik legdinamikusabban fejlődő, magas minőségű bort előállító ország. Szerintem mindez az ételekre is igaz.

komment

Címkék: zsidó konyha

süti beállítások módosítása