HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

MEGVOLT A LUCULLUS BT ELSŐ MAROKKÓI VACSORÁJA

2013.04.13. 10:46 lucullus

marokko wiki.jpg
 (foto: wikipedia)
Következő kalandunk azért is rendkívül izgalmas volt, mert ilyenben még sosem volt részünk az elmúlt 10 év során. Örömmel jelentjük, hogy a Lucullus BT megülte első marokkói vacsoráját.  Étekutunk ezúttal (is) a Savannah étterembe vezetett (nigériai, zanzibári, jamaicai vacsorák voltak már velük), ahol naná, hogy tudják, mikor és hogyan lehet "elkapni" azt az egy marokkói szakácsot, aki nekünk - és tényleg csak az LBT kedvéért! - ezt a remek vacsorát összeállította. Érdemes volt nagyon gyorsnak lenni a foglalásokkal.
 
A marokkói konyháról
 
Az étkezés Marokkóban egyfajta szertartás, hisz ez "testünk megtisztulását" jelenti a kultúrájuk szerint. Ha az országban járunk, és meghívnak minket egy baráti étkezésre, soha ne utasítsuk vissza. Mikor leülünk az asztalhoz, egy tálban szappan nélküli vizet visznek körbe, amiben megmoshatjuk a kezünket. Szappan azért nincs benne, mert szerintük elrontaná az étel ízét. Miután mindenki megmosta a kezét, egy nagy, közös tálban érkeznek az ételek az asztalra. Csak jobb kézzel szabad elvenni az ételt, mert a bal kéz tisztátalannak számít, és csak a tál mifelénk eső oldaláról. Mivel mi vagyunk a vendégek, a finomabb falatok úgyis a hozzánk közelebb levő oldalon lesznek. Az étkezés addig tart, ameddig mindenkinek üres nem lesz a tányérja és a középső tál is. Marokkóban mindenhez kenyeret esznek, amely inkább a magyar lángosra hasonlít. Kerek, lapos és laktató.  A két legismertebb helyi étel a kuszkusz és a tagine-tál, mindemellett rengeteg zöldség és gyümölcs is fogy. Reggelire nem esznek többet mint egy-két narancs és egy mentatea. A húsfélék közül a csirke és a bárányhús a leggyakoribb, de a tengerpartnak köszönhetően a halak és egyéb tengeri étkek is megtalálhatóak az asztalon. Bármerre járunk Marokkóban, minden sarkon találhatunk egy kis étkezdét, ha pedig megszomjaznánk, elég csak alaposabban körülnéznünk, és pár dirhamot kipengetnünk, s máris ihatjuk a frissen facsart narancslevet.
 
Menü marokkéze így nézett ki:
 
Előétel
Marrakeshi tál édes, fűszeres marokkói padlizsánnal, sárgarépakrémmel, Favabab-mártogató lepénykenyérrel, olajbogyóval, zöldségekkel.
 
Leves
Rabati mentás, mandulás paradicsomleves.
 
Főétel
Agadiri aromás báránytagine szárított gyümölcsökkel
Fezi citromos, olívás, zöldséges csirketagine
Kefta húsgombóc
 
Köretek
Mimouna aromás kuszkusz
Oreganós, sáfrányos baszmati rizs
 
Saláta
Casablancai narancsos, diós saláta
Marokkói csicseriborsó-saláta paradicsommal
 
Desszert
Sellou - ünnepi mandulás desszertkülönlegesség
 
Ismét remek kalandban volt részünk, a Savannah étterem újfent nagyon jól kitett magáért!
 

komment

Címkék: savannah étterem marokkói konyha

süti beállítások módosítása