HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Indul a RASZTAFÁRI: JAMAICA-I VACSORÁT ÜLT A LUCULLUS BT

2012.10.29. 10:10 lucullus

DSCF6116.JPG
Első koreai vacsoránk után rögtön egy újabb premierrel jelentkeztünk, mégpedig egy hamisítatlan JAMAICA-I vacsorával.
Történt ugyanis, hogy egyszeri és visszautasíthatatlan ajánlatot kaptunk attól a Savannah étteremtől, amellyel már volt egy zanzibári és egy nigériai vacsoránk. Ők tudják, mikor és hogyan kell elkapni azt a jamaicai szakácsot (akit vicces módon Rob Marley-nak hívnak) és aki hajlandó arra, hogy nekünk egy kis kóstolót nyújtson hazái ízeiből. Mert mindez nagyon érdekes és ízletes. A vacsoráinkon főleg a jamaicai konyha indiai-és afrikai oldalát mutattuk be.

 
Jamaica-i konyha
 
Jamaica gasztronómiája olyan változatos, mint az országban lakó emberek, és olyan egyedi, mint a sziget maga. Ha van valami, amit a jamaicai emberek szeretnek, akkor az a "likkle bickle", ami szabad fordításban annyit tesz: egy kis kaja. Jó okuk van arra, hogy szeretik az ételeiket, hiszen Jamaicát az anyatermészet termékeny földdel és szinte tökéletes trópusi klímával áldotta meg. Ennek következtében annyi különböző mangó fajuk van, hogy már kifogytak a nevekből és számozni kezdték őket. Minden, ami Jamaicában megterem, kicsit édesebb, kicsit ízletesebb, mint máshol. Talán a napsütés teszi, talán az a rengeteg szeretet, amit az ültetésbe, aratásba és a főzésbe beleadnak.
 
A jamaicai konyha sokszínű, mert a lakosok a világ minden tájáról érkeztek ide, magukkal hozva kedvenc alapanyagaikat. Egy kis szigeten azonban semmi nem marad sokáig változatlan, a szükség azt diktálja, hogy az eredeti recepteken kreatívan változtatva, ízletesen, minden falatba egy kis életet csempészve főzzenek. Az őslakos tainók nyomát a manióka, az európaiakét a pácolt húsok és halak, az afrikaiakét a yamgyökér és a banán, az indiaikét pedig a curry jelzi. Mindez együtt, egy kis fűszerezéssel megbolondítva adja a jamaicai konyhát. A világon sok helyen kóstolhatjuk meg a híres jamaicai “jerk” szószos csirkét, vagy ihatunk Blue Mountain kávét, de minden kicsit ízletesebb, mikor eredeti hazájában kóstoljuk. Vannak azonban olyan ételek, melyeket csak a karibi szigeten ízlelhetünk, mint például a marha lábszár pörkölt vagy a kecskefej leves.
 
A jamaicai konyha néhány tipikus étele:
 
» "Stamp an’ Go" : sózott tőkehal falatok ízletes fűszeres tésztában kisütve.
» "jerk" : különleges jamaicai pác, jellegzetes, helyi fűszerekből, melyet húsokra kennek sütés előtt.
»kókuszos "gizzada" : kókuszos töltelékkel töltött édes tésztakosárka.
» "ackee" : azaz guarana nem őshonos Jamaica területén (Afrikából hozták be, valószínűleg egy rabszolga hajón), de magukénak tekintik, sőt nemzeti gyümölcsként tartják számon, és egyik nemzeti ételük a guarana és sózott hal (ackee and saltfish) alapja. Érdekessége, hogy a még ki nem nyílt guarana mérgező, de amint a nap kiszárítja belőle a káros folyadékot, az érett, sárga gyümölcs ehetővé és zamatossá válik.
 
(www.fuszeraruhaz.hu)
 
A Lucullus BT jamaica-i menüje így nézett ki:
 
Előétel:
Jamaica-i kóstoló: Jerk csirkeszárny, jerk rák, sült cukkini és sült plantain ananászos és narancsos mártogatóval
 
Leves:
Rumos sütőtök leves a Nagy Antillákról
 
Főétel:
Jerk csirke
John Candy marhasültje bors-szószban
Kingston town Hal-curry
Mary ‘ o Anna Rasta-Pasta
 
Köretek:
 
Jamaica-i káposztasaláta
Jamaica-i jerk krumplisaláta
Babos rizs
Fűszeres burgonyagerezdek
 
Desszert:
Kókuszpuding ananásszal
A vacsorák eszméletlenül jól sikerültek.
 
    

Szólj hozzá!

Címkék: savannah étterem jamaicai konyha

süti beállítások módosítása