HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Vaspálca, olló és csipesz - megvolt első koreai vacsoránk a Han Kuk Guan étteremben

2012.09.30. 23:08 lucullus

koreai.JPG
Következő vacsoránk történelmi jelentőségű volt, ugyanis 9 működési évünk alatt egyetlen egyszer sem szerveztünk még KOREAI VACSORÁT. Többször próbálkoztunk, ezeddig eredménytelenül; most azonban végre sikerült áttörni a gátakat, és a rendkívül  zárt világú Han Kuk Guan (“Koreai Étterem”) nevű koreai étterembe nyertünk bebocsáttatást. Bár 13 éve működnek, nem ismerik az e-mail és internet fogalmát. Itt még faxon jön Koreából az információ, hogy ilyen és ilyen turistacsoport jön (főleg ebből élnek meg, na meg az itthon megtalálható koreai vállalatok munkatársaiból), a magyar vendégek aránya csak mintegy 1% (!). Reméljük, hogy ottlétünk folyományaként ezt az arányt minimum megdupláztuk.
Rendkívül érdekes ízvilágról beszélhetünk; – óriási kaland várt ránk – úgy étkezünk majd, mint maguk a koreaiak. Izgalmas ételek, mély ízek, és egy komplex sebész beavatkozás várt ránk.
 
A koreai konyháról
 
A nyugati behatások ellenére a koreai konyha nagymértékben megőrizte függetlenségét és konzervatizmusát. A két legmeghatározóbb dolog itt talán a csípősség és a tenger közelsége; az onnan jövő tengeri élőlények sokasága.A koreai konyha egyik fő jellegzetessége, hogy míg a mi konyhánk heti rendszerességgel kb. 10-15 féle zöldséget használ, addig az övékké 20-30 félét. Gombából különösen nagy a választék.
Érdekes módon azt tapasztaltuk, hogy nem túl sok féle ételt fogyasztanak a Han Kuk Guan-ban, pedig amúgy rengeteg féle létezik. Vannak először is az ún. főbb ételek – ezek egytálételek, amelyek tálalása nagyon hasonlóan zajlik a kínai konyháéhoz. Ezek legtöbbjéhez társul legalább ötféle kisebb mellék-étel, azaz Ban-csan, amelyek a szezonális kínálat függvényében változhatnak. A legjellemzőbb ezek közül a Kimchi (lényegében Korea nemzeti eledele), amelynek legjellegzetesebbike egy piros színű, halszósszal érlelt-savanyított, meglehetősen csípős kínai kel.  Koreában a Kimchi-múzeumban legalább 100 féle kimchi talátható a paprika nélküli bő lében levőtől a nagyon csípős, fűszeresig. Nagyon kevéssé fűszeres például a "mul" (víz) Kimchi, de az egyik legfinomabb példának okáért az uborka Kimchi. Szóval számtalan létezik, egyik finomabb, mint a másik. Természetes erjesztéses eljárással készül, mint a mi hordós káposztánk, ezért igazi C vitamin bombaként is emlegethető.
Aztán vannak különböző zöldségek, például spenót, szójababcsíra, vagy édes babfélék, és egy olyan piros színű jégcsapretek, amelyre hirtelen rá merjük vágni: vagy utálja valaki, vagy imádja – aranyközépút nincs.  Erről nem is igazán mondanánk többet. Eztán jönnek a levesek, (étkezési sorrendben is) legalább ugyanilyen választékban: húslevesek, hallevesek, szójalevesek - viszont ezeket nem igazán lehet egy kalap alá venni, mivel a "tiszta" levestől a pörkölt töménységűig legalább 3 (ku, chige, chim) töménységű előfordul, melyet névben is megkülönböztetnek. Ezek mindegyikéhez szintén társulnak a Ban-csanok, illetve érdekes módon ezen felül a rizs is. (A rizs például nem társul a főbb  ételek legtöbbjéhez.) A rizst lehet külön fogyasztani a levestől, de van olyan is, aki egyenesen beleteszi a rizst a levesébe. Kanállal és pálcikával esznek, amelynek nehézsége, hogy a kínai bambuszpálcika helyett itt nehéz vaspálcák vannak, amelyek jobban hasonlítanak egy orvosi vizsgálóeszközre, mint evőalkalmatosságra. Érdekes megemlíteni, hogy egy leves, a Ban-csan-ok és a rizs elfogyasztása már önmagában is elegendő ahhoz, hogy jóllakjunk. Az édesség fogalma inkább a friss gyümölcsfélékre korlátozódik a koreai konyhában.
A legszebb képet a koreai konyháról  " A palota ékköve" című cím adott, mely népszerűsége hozzájárult a koreai konyha (és Korea) világhíréhez. Az utóbbi években sorra nyílnak a Koreai Kulturális Központok (2010. dec. Budapest), ahol a főző tanfolyamok is részei a koreai kultúra terjesztésének.

 
Koreai menü
 
Fő(bb) ételek
 
* ModeUm Jun, azaz asszortiment tál: rajta tojással pirított haltallér, darált hús szójaszósszal, koreai palacsinta
* Bulgogi, speciális szószban pácolt marhahús, szezámolajjal, hagymával
* SzóGál Bi, a koreai süsd-magad-mozgalom remeke, azaz pácolt rövid marha oldalborda (nagyon érdekes folyamat volt: minden asztalon volt egy platni, amelyen zajlott a hús sütése. Mi magunk is süthettük, csipesszel igazgathattuk, majd egy Fiskars ollóval vagdoshattuk!). Wasabi dresszinges zöldsalátával tálaltuk.
* Jázmin rizs
 
Ban-csan (mellékételek)
 
* Az elmaradhatatlan Kimchi, azaz kínai kel halszósszal
* Katt ugi, jégcsapretek nagyon különleges ízvilággal
* Shi gam chi, gunnyasztott spenót
* Po-sot, koreai gombaféle
* Erjesztett szójababcsíra
 
Desszert
 
* Csokoládégolyó koreai inspirációval átitatva (a Lucullus BT Kultúraátalakító Bizottságától)
 (Benne kínai kel  & gyömbér; ganache krém, Callebaut alapanyag). Elkövette: Király Anita.
A vacsora mind az ételek, mind a kalandosság szempontjából óriási volt!

Szólj hozzá!

Címkék: koreai konyha han kuk guan étterem

süti beállítások módosítása