Ismét csak kuriózum-vacsorát villantott a Lucullus BT: következő eseményünkön megismerkedtünk a Zanzibár-szigeteki ízvilággal. (Zanzibár Kelet-Afrikában található, és Tanzánia részét képezi).
Ezeddig három afrikai vacsoránk - kongói, etióp és nigériai - volt 8 év alatt a 116 összes vacsoránkból, és arra gondoltunk, hogy ezt a siralmas
arányt most sürgősen javítanunk kell. Az eseményre az újranyíló Savannah afrikai étteremben került sor, Pungum Popo séf, valamint az étterem tulajdonosai, Miriam és Frankie segítségével.
Kinek ajánlottuk mindezt? Aki szereti a trópusi-trinidadtobagói-arab-indiai keverék-konyhát, valamint azoknak is, akik kedvelik a vadonatúj kihívásokat.
A Zanzibár-szigetcsoportról
Zanzibár - egy Tanzániához tartozó szigetcsoport Afrika keleti partjainál. Mindössze két sziget alkotja: Unguja és Pemba. Teljes területe 1651
négyzetkilométer (ez nagyjából Vas megye területének a felével egyezik meg), mintegy egymillióan lakják. Az ugyancsak Tanzániához tartozó Mafia-szigettel együtt néha Fűszer-szigeteknek is nevezik őket, de ez a névhasználat inkább az Indonéziában található Maluku szigetekkel forrott össze.
Az első lakók valószínűleg Kelet-Afrikából jöttek, de a sziget volt ománi-szultáni, portugál és brit uralom alatt is. Sok kínai és indiai is
átutazott a szigeten. Zanzibár ma Tanzánia része, de sajátos státuszban. Saját elnököt választ, aki a belügyekért felelős zanzibári kormány feje.
Zanzibárnak parlamentje is van, 50 képviselővel, akiket öt évre választanak. Az Unguja szigeten fekvő Zanzibár város régi központja és idegenforgalmi
attrakciója „Mji Mkomwe” (óváros), amit sokan az angol nevén ismernek (Stone Town) - a Világörökség része. Zanzibár gazdasága főleg a fűszer termelésére és a turizmusra épül. Az országban született Farrokh Bulsara is, akit Freddie Mercury néven valamivel jobban ismerünk.
A zanzibári konyháról
A rengeteg hódító és átutazó, aki megfordult Zanzibáron - mind-mind otthagyta a lenyomatát a helyi kultúrán és gasztronómián. Utóbbi így
meglehetősen "összetetté és rendkívül izgalmassá vált". A kínaiak hozták az üvegtésztát, az arabok az édes húsokat, Mauritius a szegfűszeget, a
portugálok a kukoricát, jojoba fát, guavát és ananászt, India pedig a fűszerek zömét.
Unguja sziget mintegy harmadán és Pemba körülbelül felén fűszerültetvények követik egymást; emellett Unguja nagyobb völgyeiben rizst termesztenek. Jellemző fűszernövények ma a feketebors, a szegfűszeg, a kardamom, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a citromfű és a gyömbér. Mivel kellett a hely az ültetvényeknek, a sziget egykori növényzetét jórészt kivágták. Itt lelhető fel a zanzibári eper (latin neve: Fragum Zanzibarium), mely egyedül Zanzibár szigetén őshonos.Termésének magas természetes ásvány és illóanyag tartalma miatt a helyiek már régóta fogyasztják és csodálatos élettani hatásáról legendák keringenek. Jellegzetes ételük egyébként a faszénen sült manióka gyökér, amit illatos pilau rizzsel szolgálnak fel, tengeri halat adnak hozzá, és rengeteg gyümölcsöt - narancsot, lime-ot, mandarint, ananászt, papaya-t. Kedvelt alapanyag a kókuszdió, kókusztej és természetesen banán minden mennyiségben.
Zanzibári menünk
Előétel
Firigisi za Kuku, azaz zanzibári csirkemájpástétom meleg papaya-salsával
Leves
Supu ya Ndizi , azaz főzőbanán-leves
Főételek
Pungum Popo kávémázas csirkéje
Narancsos lime-os kacsacomb Tanganyikáról
Samaki wa Kusonga – zanzibári halkrokett
Mchuzi wa Biringani - padlizsán curry
Wali wa Nazi – kókuszos rizs
Zanzibári burgonya labdácskák
Szósz
Makubi – spenótos, paradicsomos mogyoró szósz
Saláta
Kevert zöldsaláta Indiai-Óceáni tenger gyümölcseivel
Szuahéli paradicsomsaláta
Desszert
Zanzibári kesudiós sütemény