HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

GOA TRANCE

2011.09.30. 21:44 lucullus

 

Na ilyen sem volt még. Magyarországon már négy éve létezik egy Delhi Darbar nevű indiai étterem, amiről soha, semmilyen tudomásunk nem volt. Most is csak véletlenül találtunk rá, önfeledt elnöki kerékpározás közben. Pedig a hely a Dohány utcában található, ráadásul elég feltűnő helyen. Gyönyörű afgán lány fogad, Nargesnak hívják, majd elárulja, hogy az étteremnek van egy "nagytestvére" is, amin aztán végképp elképedünk... De erről majd máskor, egy következő kaland során, most koncentráljunk a GOA-i vacsorára!

 
A GOA-i ételeken a lány elmondása alapján érződik az európai (portugál) behatás, de azért a csípősség is - akár egy chicken tikka masaláról, akár egy vindaloo-ról beszélünk. A teszt során kiderült, hogy az ételek itt egyébként nem azok az "arcodat lemarják" típusúak, de minden asztalon lesz külön chili, és citrom is, ha valaki úgy kívánja.

A Darbar szó egyébként iráni kifejezés (az ételeken érződik némi perzsa behatás is), jelentése: a Shah nemes udvara. Később Indiában és Nepálban a szó az uralkodó udvarát vagy feudális fogadását jelentette. Utóbbit törvénybe iktatták és lejegyezték a perzsák és a perzsa- türkman uralkodók. A Darbar szó jelölhet feudális állam gyűlést is, melyen a fejedelmi államok ügyeit intézték, vagy csupán ünnepi összegyűlést, mint a britek indiai uralkodása idején. Előbbi jelentésében, a Mughal származású uralkodók és a gyarmati India, néhány szomszédos hindu ill. muzulmán monarchia, mint pl az Amir vagy Afganisthan, látogatókat fogadott meghallgatás, kitüntetés, üzletkötés céljából a Durbar-ban.
 
GOA TRANCE vacsoránk menüje így nézett ki: 
 
* Veg darbari tál (samosa, hagyma bhaija, papad, paneer pakora speciális chutney-val)
* Válogatott húskebab falatok
* Dal makhani lencse
* Veg makhani zöldségragu
* Vindaloo csirke, a portugál behatással
* Vegyes naan kosár
* Baszmati rizs
* Mango kulfi  (fagylalt)
 
A vacsora nagyon remekül sikerült, az ételek fenségesek voltak. Kíváncsian várjuk a további kalandokat eme hellyel.
 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: indiai konyha delhi darbar étterem

süti beállítások módosítása