HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

MÁRTON, A LÚD, A FRANCIÁK, MEG AZ ÁTÉRTELMEZÉS

2010.11.26. 22:10 lucullus


93. kalandunkat a Márton-napi libakultusznak vetettük alá, és a divatos Noir et l'or étterembe látogattunk. A Király utcai intézmény egykori séfje, Michel anno összehozott már nekünk egy közép-afrikai vacsorát, innen volt az ismeretség. Hat évvel ezelőtt pedig volt már egy libakalandunk, Szécsényben, Magdikánál - a mostanit azonban "enyhén át átértelmeztük", valamint megtalálhatóak voltak benne francia konyhai elemek is.
 
 
 
 
 

 
A Márton napról

 

A Márton-napról két dolog nyilvánvaló: a libák ennek a sötét napnak az eljövetelével ijesztgetik a kicsinyeiket, és az evőember - aki a lezuhanó sötétségtől valamint hidegtől a depresszió szélére sodródik - ezen a napon bonthatja ki hivatalosan először az új szőlőtermésből származó bort, és tölthet magába friss életet.

Őseink hagyománya szerint a magyar pampán ezen a napon kezdődik a téli évnegyed, amikor is az éjszaka sötétje felülkerekedik a nappalon. A bölcs néphagyomány ekkor indítja el a végeláthatatlan téli lakomaszezont. 
Hogy büntetlenül lehessen fosztogatni a kamrát és öldökölni a libákat, a néphagyomány komoly ideológiai megfontolások sorát ötölte ki. Példának okáért az egyik mondás úgy tartja, hogy "aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik”. Ha ezt esetleg nem venné be a lakománk alapanyagát őrző háziasszony, akkor előhozakodhatunk neki meteorológiai folyamatokról szóló érvekkel is. Mondjuk el bátran a libák ólját őrző Cerberusnak, hogy csak úgy deríthetjük ki a tél lefutását, ha feltétlenül elropogtatunk egy libacombot: ugyanis ha a madár csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél - ha meg barna és rövid, akkor sáros. Így legalább ő is megtudja, hogy mihez is tarthatja magát. A libakultuszról kettő teremtéseposz kering, ezekről ITT lehet bővebben tájékozódni.

 

A NOIR et L' OR étteremről

Az étterem igyekszik az új magyar konyha elvárásainak eleget tenni, egy csipetnyi francia hangulattal és ízvilággal. Péntek esténként gyakran francia sanzonokkal és slágerekkel kedveskednek a vendégeiknek, a jövő héttől induló új menüszerkezet napi friss kinálatot ad mind délben, mind az esti A'la carteban. A menü mindig tükrözi a kézművesség, regonalitás, szezonalitás, kreativitás szempontjait is.A Borlapon megjelennek a magyar borvidékek kézműves borai, ezenkivűl eredetetvédett pálinkák is.

Menüsorunk a következőképp állt össze: 

Előétel
* Csírákkal kevert saláta mézes bazsalikomos klorofil öntettel, pirított magvakkal és füstölt libamáj forgáccsal
 
Leves
* Sütötökkrémleves gyömbéres libahús gombóccal 
 
Falatka
* Ananász mentával
 
Főétel
*Rosé libamell krémmártásban, szalvéta gombóccal 
* Konfitált libacomb árpagyöngyös burgonyapudinggal és ribizlis paradicsom lekvárral
 
Desszert 
* Lúdláb torta ribizlivel
* Mandulába forgatott kéksajt birsalmával
 

 

Az est remekül sikerült - ide egészen biztosan visszatérünk.

komment · 1 trackback

Címkék: francia konyha márton napi libakultusz noir étterem

süti beállítások módosítása