HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Ismét francia/belga csúcsvacsora Philippe jóvoltából

2010.03.04. 18:30 lucullus

Következő vacsoránkon (immár harmadszor) Philippe del Mestre mesternél jártunk, ahol újfent remek minőségű francia/belga csúcsételekkel ismerkedtünk. A vacsora  mondhatnók "közkívánatra" történt. Egy ideje Philippe Belgiumból és Franciaországból importálja alapanyagait, még a a SPA ásványvizet is, ami jól kiegészíti a saját készítésű hagyma- sárgadinnye- banán és egyéb lekvárjait, eceteit.  A vacsora ismét csak a fellegekbe repített minket, és túl a remek, tiszta ízeken, sok-sok kozmológiai és társadalmi üzenetet is kaptunk egy -egy fogásban.

A belga konyháról

Bátran kijelenthetjük, hogy a belga mindennapokat is a francia étkezési szokások határozzák meg. A belgák reggelire nem esznek sokat, tulajdonképpen délben sem, vacsorára viszont szeretnek kiadós, komplett ételsort fogyasztani. 
Az étkezés általában aperitiffel kezdődik, s bátran állítjuk, hogy az italvonulat az étkezések során oly erősen meghatározó, mint egy kiadós Jean Claude Van Damme fejberúgás. Megfigyelőink szerint az ital felhajtását követően az evőember arcát eluralja az a tekintet, mellyel nevezett celebrity bámul ki a mozivászonról a nagyérdemű felé. 
Bár a gyors és erős aperitif után az ital inkább bor és sör formájában mutogatja magát, de a lényeg, hogy az alkoholos ital rendkívül meghatározó része az étkezésnek. 
Miután az aperitiffel végeztünk, jönnek a könnyedebb elő-előétkek, majd maguk a hideg, majd meleg előételek - sajtkrokettek, libamájak, saláták, rákok – formájában. Ezt követik a vaskosabb főételek – a különböző halak és húsok, raguk -, melyekhez köretként a belgák inkább sokféle burgonyaköretet adnak francia brúderjaikkal ellentétben, akik viszont a zöldségeket részesítik előnyben. Jellegzetes, hogy az étkezés főbb felvonásai közötti „átvezetések” művészete különösen nagy közszeretetnek örvend. Ezt a célt szolgálják a különböző, alkoholos jégkásák (sorbet) és a levesek, amelyek megnyugtatják a gyomrot, mielőtt az evőember áttérne az utolsó fogásokra, a desszertekre. A lakoma általában sajttal fejezik be, vagy desszerttel, néha mindkettővel, hiszen a sajt és a csokisodó például nagyon jól megférnek egymással az evőemberek gyomrában. A belga praliné és csokoládé-torta meg ugye világhírű, mint tudjuk, hiszen afrikai gyarmataikon a kakaó volt az igazi atombomba, amely a mai napig rengésben tartja az egész világot.
 
Menüsor 

Vendégváró falatkák

Hideg előétel
Füstöltpisztráng terrine póréhagymásan, tormaszósszal

Meleg előétel
Tengeri "choucroute" mint "pot au feu"

Szorbet

Főétel
Flamand marha "carbonnades", stoemp a szezon zöldségeiből

Desszert
Körte charlotte spéculoos krémmel, rozmaring fagylalt

 

Úgy érezzük, ide újból, és újból visszakívánkozunk.

Szólj hozzá!

Címkék: philippe a belga belga konyha

süti beállítások módosítása