HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

BAJOR FIESZTA ÉS A SZŰRETLEN CSAPOLT ERDINGER SÖR ÜNNEPE

2009.10.29. 14:05 lucullus



Mivel már az ókorban is bebizonyították, hogy a sörnek stresszoldó hatása van, ennélfogva ezt a kezelést alkalmaztuk most ilyen jellegű gondjaink enyhítésére.
No meg persze itt volt az Oktoberfest ideje is, így hát ebből az apropóból most BAJOR ÉTELEKET rendeztünk el az ételsorban. Utunk a Chili bárba vezetett, amely hely rendkívül szimpatikus a számunkra, mert jól főznek erre, és nem mellesleg három évvel ezelőtt volt már náluk egy remekül sikerült évzáró koktélpartink is.
Az eseményt KÉT NAPRA is meghirdettük.
 
Az ételek jól sikerültek, az adagok eszméletlenül nagyok voltak. Kisebb hibákat ugyan felfedeztünk az ízben/állagban/autentikusságban, de ezt feledtette a nagyon emberközeli, gyors és precíz kiszolgálás.
 
Az Estről beszámolt még Klári, Sanyi és Gergő is.

 

A BAJOR KONYHÁRÓL

A bajor konyha a kulturális és földrajzi közelségnél fogva a cseh és az osztrák konyhával mutat rokonságot. Erre jó példa a tésztafélék és a gombócok garmadája: ilyenek többek között a gőzgombóc, szilvás gombóc, zsemlegombóc és a májgombóc. Szintén jellemzőek a kitűnő húsételek, úgy mint a ropogós bajor sertéssült, a burgonyagombóc /nyers burgonyából/ és a káposztasaláta. A bajor életmód jellemzője a „második reggeli” amelyre fehér kolbászt, „leberkas”-t vagy sertéskoronát /sült oldalas/ esznek. A fehérkolbászt és a „Leberkäse”-t édes mustárral és pereccel eszik, a sertéskoronához tormát és nehéz fekete kenyeret adnak. A bajor konyha nagymértékben főz sertészsírral.

A SÖRRŐL

A sört már az ókorban szívesen fogyasztották az emberek. Eredete a homályba vész: lehet, hogy maga Kleopátra is fogyasztott már ilyen italt. Ellentétben viszont a mai sör ivójától, eleink nemcsak élvezték és mámorító hatása miatt itták a sört, hanem felismerték gyógyító erejét is. Az italt többféle betegség kúrálására használták, például lábadozókat állítottak talpra a segítségével. Hippokratész, majd Szent Hildegard és Paracelsus pedig voltak oly elvetemültek, hogy a sört gyógyszerként alkalmazzák. A németek nagy tiszteletben tartják a sört, olyannyira, hogy nemzeti italukként tisztelik. A Német Sör Napja történelmi emléket idéz: most volt 490 éve annak, hogy 1516-ban Ingolstadtban IV. Vilmos herceg kihirdette a valószínűleg leghosszabb ideig érvényben lévő német törvényt, ami nem másról szólt, mint a 'sör tisztaságáról'. Az Európai Unió minden központi szabályozása ellenére a törvény ma is érvényes, és egyébként viszonylag hatékony fegyver a külföldi sörökkel szemben. Németországban az import sör csak néhány csepp a hazai főzésű lé tengerében, hiszen a több mint 1.200 német sörfőzde több mint ötezer féle sört állít elő. A bajorok szívesen isznak világos, vagy búzasört, amit Bajorországban még a munkahelyeken is megengednek.

A CHILI BÁRRÓL

Bár konyhájuk nem a legnagyobb, sok vendég ma már nem mint kávézóba, hanem mint étterembe tér  be a Chili Bárba. Az étlap a konyha kapacitásához képest változatos, igyekeznek állandóan megújuló napi ajánlatokkal kedveskedni vendégeiknek. Magyar, nemzetközi, bajor, thai és más ízek is megtalálhatóak a kínálatban, viszont mindent az köt össze, hogy ezek remek minőségben, nagy odafigyeléssel és szeretettel készülnek. Újdonság a speciálisan az Oktoberfest tiszteletére szűretlen búzából készített sör (ezt mi is megkóstolhatjuk), a Zsindelyes és Gusto pálinkák rendszeresítése, a hagyományt pedig a minőségi magyar borok, kellemes koktélok és a város egyik legjobb cappuccinója jelenti. Sporteseményekkor rendszeresen a teltház, ha tehetik focit, olimpiát, vagy forma1-et közvetítenek, falaikon fiatal művészek alkotásait cserélik néhány havonta, feldobva ezzel az amúgy barátságos, kávéházi, pub-os hangulatot.
 
BAJROS VACSORÁNK így nézett ki:
 
Védőital
1 pohár Erdinger Oktoberfestbier, azaz csapolt, az Oktoberfest-re főzött szűretlen búzasör
 
Leves
Bayerische Schwammerlsuppe, azaz bajor gombaleves rókagombából)
 
Előétel
Obatzer, azaz bajor körözött pirítóssal
 
Főétel
Bayerische Platte (bajor tál), azaz sült csülök, nürnbergi kolbász, boros káposzta, bajor perec
 
Desszert
Apfelstrudel mit Vanillensosse, azaz almás rétes vaníliaszósszal
 



 

 

Szólj hozzá!

Címkék: chili bár bajor konyha

süti beállítások módosítása