HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Enni Máltán IV. - az özvegy levese és egy kis Bragioli

2008.09.24. 11:11 lucullus

A máltai utcai étkezések, pizzák és az ázsiai fúziós étterem után elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol az ország legautentikusabb ételeiről értekezünk. Ezeket már „máltaias” éttermekben fogyasztjuk el. Mindjárt itt az első, egy Kandles nevű hely Paceville-ben, ahol csak véletlenül sikerül helyet kapnunk, mivel olyan sokan látogatják. Tradicionális máltai menüt rendelünk, amely jelen esetben három fogásból áll: levesből, főételből és desszertből. Azt is érdekes megjegyezni, hogy a három étel így együtt kerül majdnem ugyanannyiba, mint egy főétel ugyanebből az eresztésből, de külön.
Kezdésnek az „özvegy levesét” választom, amelynek eredete nagyjából a homályba vész. Annyit azért lehet tudni róla, hogy ama bizonyos hölgy nem magával a levessel ölte meg az urát (tehát nem mérget kevert bele, vagy ilyesmi), hanem a nagy kést vágta bele a szerencsétlen flótásba, miközben az szürcsölte a nedűt. A hölgy mosolygott, majd vállon veregette a megboldogultat. Indítékai ismeretlenek maradtak. Bizonyára nehézkesen tudta elmagyarázni azt a tényt az urának, hogy márpedig paradicsomlevesbe is mehet karfiol, meg borsó, tojás, kecskesajt, petrezselyem, citrom, meg egy kis hús is. Ez persze a mendemonda kategóriájába tartozik, de a www.utikonyv.com oldal szerint viszont az étel onnan kaphatta a nevét, hogy még a szegény özvegyek is megengedhetik maguknak, olyan olcsón elkészíthető. Így elsőre valóban kicsit bizarrul hangozhat ez az egész, de ne aggódjunk: a paradicsomleves bódító íze és a friss, zöld petrezselyem elviszik a prímet, minden más íz eltörpül mellettük. A Guide to Maltese cooking c. könyvben találtam egy receptet, ami egy kicsit mást ír elő, de sebaj, biztos jó az is.

Hozzávalók
2 hagyma
1 ek sűrített paradicsom
víz
1 karalábé
2 répa
1 szárzeller
1 kisebb karfiol
2 krumpli
100 gr borsó vagy lóbab
½ kg spenót
6 tojás
250 gramm ricotta vagy más friss sajt
100 gramm kecskesajt
Egy kevés crouton

Elkészítés

1. Ugyanabban a lábosban, ahol a leves készül, olivaolajon enyhén megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
2. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és egy pohár meleg vizet. Elkeverjük a hagymával.
3. hozzáadjuk a kis kockákra vágott karalábét, a répákat, a zellert, a karfiolt és a krumplikat, majd a borsót és a babot.
4. Adjunk hozzá bőségesen vizet, forraljuk fel az egészet, majd vegyük kicsire a lángot.
5. Mossuk meg a spenótot, vágjuk fel és kb. 15 perccel a víz forrása után adjuk hozzá a leveshez.
6. Egy órán keresztül főzzük a levest kis lángon.
7. A vége felé üssünk bele fejenként 1 egész tojást a levesbe.
8. Ha összeállt a tojás, vegyük ki egyesével, és tegyük be őket egy-egy tányérba.
9. Ehhez adjunk ricottát, a kecskesajtot és ízlés szerint croutont.
10. Kész, lehet tálalni!

Második fogásként érkezik a Bragioli nevű máltai specialitás, ami nem más, mint húslapokba betekert darált marhahús. Málta-szerte is sokféleképpen készítik, de felbukkanása nem ritka más európai országban sem. Oregánoval, kakukkfűvel, és petrezselyemmel ízesítik, de adhatnak hozzá fehér kenyeret, szalonnát, répát és tojást is. Számomra egy kicsit fura ez a párosítás is, meg száraz is egy kevéssé az étel, de azért ízletes, főleg, ha jó sok szószt kapunk hozzá. Utóbbi úgy készül, hogy olivaolajon megpirítunk apróra vágott hagymát és répát, majd valami nagy vörösborral megrottyantjuk. A szószban eztán még jó fél órán át pároljuk a húsgombócainkat, így az raguszerűvé válik. A Brogioli-hoz friss sült krumplit kapunk, és zöld salátát, amiben van hagyma, saláta, olajbogyó, paradicsom, uborka, paprika és répa is.
Desszertként vodkában úszó sárgadinnyét kapunk, ami azt gondolom, szintén tökéletesen passzol ehhez a furcsa országhoz, és még furcsább ételkultúrájához. Az ételekhez a ház borát kapjuk, neve nincs, viszont durva, csípős, komoly, szúrós és nagy az alkoholtartalma. Ütős befejezés.

Az egész étkezésért kb. 20 eurót fizetek, benne 1 Ice Tea, 1 víz, és egy pohár bor.


 

1 komment

Címkék: máltai konyha

süti beállítások módosítása