HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

Ismét Görhönyfesztiválon jártunk Kistarcsán

2008.09.20. 15:51 lucullus

A kistarcsai Görhönyfesztiválon hétféle görhönyt volt szerencsénk megkóstolni. A Lucullus BT a verseny zsűrizésében kapott szerepet, ami már-már hagyományosnak mondható: tavaly is részt vettünk már az ugyanilyen eseményen. Turóczi Gábor, a Lucullus BT elnöke mellett a zsűri másik két tagja Gabula András gasztronómiai fotós, illetve Orosz András, a Gödöllői Kiskastély igazgatója voltak.
És nem volt könnyű dolgunk annak ellenére, hogy csak hét induló volt.

A görhönyről

A görhöny nem más, mint egy nyers, reszelt burgonyából készült, különféle módon ízesített, majd kisütött étel. Ismeretesek a lapcsánka, tócsni, cicege, matutka, bere, macok, harula, vagy siligó elnevezései is. Az étel ezen kívül számos más nép gasztronómiájában is helyet kapott, így ismerik a németek, svájciak, szlovákok, csehet/tótok, lengyelek, angolok, svédek, de elterjedt a zsidó kultúrában is latke, latkesz, hremzli vagy kremzli neveken is. Eredete a homályba vesz, illetve annyit azért mégis lehet tudni róla, hogy „hordozóeleme”, a burgonya Chile meghódítása után, az 1560-as években került be Európába a spanyolok által, ahonnan először a portugálok vették át, majd az olaszok. Az eleinte csak az uralkodó réteg kiváltságos eledelének számító burgonya a silány terméshozamok miatt nem örvendett túl nagy népszerűségnek Európában, így talán érthető, hogy csak a XIX. században kezdték el megszeretni Magyarországon is.

Idei tapasztalatok

A csapatok teljesen más ízű, állagú és tálalású görhönyt készítettek. Volt, aki rozmaringgal-petrezselyemmel ízesített, volt aki majorannával és borssal. A só, krumpli és liszt nagyjából mindenhol szerepeltek a repertoárban, ezekhez tett ki-ki fokhagymát, hagymát, gombát, tejfölt, tojást vagy szalonnát. Volt, aki rozslisztet használt, és volt, aki nem használt lisztet sem. Az ételhez több helyen kínáltak "öntetet" - volt, ahol sima tejfölt, de volt egy szlovák csapat, amely liptói túróval rukkolt elő. Ismét csak bebizonyosodott, hogy a kreativitás határtalan lehet ilyen ételek készítésekor. Külön örömet jelentett, hogy a szlovák csapat megkínált minket "bryndzové halušky"-val és házi mézes-barackpálinkával is, amihez persze Arany Fácán is járt.

 

komment

Címkék: magyar konyha kistarcsai görhönyfesztivál

süti beállítások módosítása