HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

A lecsó győzelme Balatonkenesén

2007.08.18. 15:37 lucullus

Véget ért a III. alkalommal megszervezett Balatonkenesei Lecsófesztivál, ahová több ezer ember látogatott el a lecsókóstolás és színes programok jegyében. Az eseményen - melyet a Balatonkenesei Tourinform Iroda, a helyi Faluház és Könyvtár szervezett - elkészült a legendás Északi-sarki és Góbi-sivatagi Paprikás Csirke, amibe helyi lecsó is került. Az étel rendkívüli népszerűségnek örvendett. A Lecsófesztivált számos színes program kísérte egészen hajnalig: a hivatalos megnyitót tánc- és tornabemutatók, Micheal Jackson imitációk, zsonglőrmutatványok, show-műsorok, valamint Tóth Vera és Mari Zsuzsi koncertje követték.

A versenyről

Az eseményen hatvan csapat mérkőzött meg a lecsófőzésben, ahol bebizonyosodott: a Törökországból átszivárgó, és itt megragadó lecsó nevű étel igazi magyar hungarikummá vált. A magyar találékonyság a közel százéves „hagyományos” lecsó mellett szült néhány egyedi kompozíciót is: babos, pacalos, csirkehúsos, tökös lecsóval is találkozhattak az idelátogatók. Néhányan a kreatív tálalásra helyezték a hangsúlyt, beletömve a lecsót egy nagyobb kaliforniai paprikába, de volt olyan is, aki egy 20 cm-es sült angolnával körítette az ételt. Mások túrót, palacsintát, sós rudat, lángost, vagy pogácsát szervíroztak a lecsó mellé.

Nehéz helyzetben a zsűri

A versenyen a lecsó ízére szavazhattak a zsűritagok (1-10 pont), illetve a kreativitásra (1-10 pont). Utóbbi a tálalásra és a versenyzők sátor- és főzőhelyének kinézetére fókuszált. Ezek összességéből született meg végül a hat legjobb ízű, és hat legkreatívabb lecsó. Emellett volt „zsűri különdíj”, „legjobb indulóért járó díj”, illetve a közönség is szavazhatott. A zsűri tagjai - Sepsi-Kovács Éva, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai főtanácsadója; Szabó Nagy László, a Balatonkenesei Horgászegyesület elnöke; Lukács Sándor 3x Oscar díjas mesterszakács; Ruppert László, a Magyar Nemzeti Szakácsválogatott vezetője és Turóczi Gábor, a Lucullus Baráti Társaság Gasztronómiai Egyesület elnöke – nem voltak könnyű helyzetben a teljesen eltérő ízvilágú, határtalan komponensű és tálalású ételek elbírálásakor.

A legjobb lecsók

 1. Öcsi Bácsi Csapata (Nógrád)
2. Töki Tökös (Tök)
3. Jobb csapat
4. Repülős Klub (Balatonfőkajár)
5. Angyalbőrben
6. Balaton Keleti Kapuja turisztikai egyesület

 

A zsűri különdíját a "Dalos Nagymamák", a legjobb indulót a tavalyi győztes, "Le-csóringer" csapat nyerte, míg a közönség szerint a legjobb csapat a "Királyok" voltak.  

További információ:

Lucullus Baráti Társaság
www.lucullusbt.hu

+36 20 240-8530

 

Ízelítő a fotókból:

Szólj hozzá!

Címkék: magyar konyha balatonkenesei lecsófesztivál

süti beállítások módosítása