HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

ALBA GU BRATH - AVAGY SKÓCIA FOREVER

2007.03.22. 23:08 lucullus

Egy olyan nemzet ételeit ismertük meg következő kalandunkon, amelynek szabadságharcosai a világtörténelem meghatározó figuráivá váltak a századok során. Macbeth, Rob Roy, William Wallace küzdelmei egészen 1707-ig megőrizték ennek a hegyvidéki népnek a függetlenségét, amely ma már egy államközösség tagjaként éli mindennapjait. Talán ennél jobban ismertek az ország más jellemzői, így a kilt, a duda, a folyamatos esőzések, és Nessi, azaz a Loch Nessi szörny, akinek létezését egy gretna-greeni kovácsmesternek köszönhetjük: a derék férfiú valószínűleg nem is sejtette, hogy harmincadik whiskeyjének az elfogyasztása után a XX. század egyik legnagyobb talányának a szellemét szabadította ki a palackból, midőn beszámolt látomásáról a legközelebbi ismerősöknek.
Igen, Skóciáról van szó, amely Angliával és Walesszel ma Nagy-Britannia része. Saját törvénykezéssel, oktatási rendszerrel és Egyházzal rendelkezik, amelyek biztosítják a skót kultúra és a skót nemzeti öntudat fennmaradását, egészen a végítélet napjáig.

ETNO-GENEZIS

A skót név a rómaiaktól származik, akik "scotti"-nak hívták őket, és mivel nem tudni, hogy a korai ősök magukat hogyan nevezték, ez maradt fenn a történelem sodrában. Scotland (Skócia) nem jelent mást, mint a scot-ok földje. A scot-ok voltak pedig azok, akik az ötödik század környékén végül települést alkottak a mostani brit-szigetek északi régióiban.
Egyes Magyarországon élő skótok szentimentalizmustól és romantikától nem mentes vélekedése szerint több párhuzam is felfedezhető a magyar és a skót nemzet közt: mindkét nép múltja szenvedéssel teli, földjeink és történelmünk lapjai vérrel és verítékkel öntözöttek, amelyek itt is-ott is hozzájárultak a világ fejlődéséhez.

SKÓCIA MA

 Skócia (skót gael nyelven Alba) Nagy-Britannia második legnagyobb országrésze terület és népesség alapján. A Brit-sziget északi harmadát foglalja el, délről Anglia, keletről az Északi-tenger, északról és nyugatról az Atlanti-óceán határolja, délnyugatról pedig az Északi csatorna és az Ír-tenger. Mintegy 790 sziget tartozik hozzá. Fővárosa, Edinburgh, Európa egyik legnagyobb pénzügyi központja. A skót felségvizek nagy területet szakítanak ki az Atlanti-óceánból és az Északi-tengerből és alattuk rejlik az Európai Unió egyik legnagyobb nyersolaj tartaléka.

A SKÓT KULINÁRIÁRÓL

A skót Északon sokan még mindig a maguk által termelt és készített zöldségekből, sajtokból és tejtermékekből élnek. Hatalmas kultusza van a birkának is, ami alapján érthető, hogy az első és legfontosabb skót étek a haggis, ami nem más, mint a birka gyomra. Leginkább egy kisgömböchöz hasonlít, amit belekkel és belsőségekkel töltenek meg, majd megfőzik. Igen tápláló étel, hisz a nomád életet élő felföldiek naphosszat a hűvös mezőkön, erdőkben voltak, szükségük volt hát az energiára. Ma már úgy tartják, hogy a haggis a szegények eledele, de érvényes ez a skirlie-re is, ami a skót zabpuding. Nem kell hozzá más, mint egy kis marhafaggyú, hagyma, zabliszt és némi fűszer, ami éppen akkor hozzáférhető.
Hasonlóan tápláló ételeknek számítanak a skót levesek. Jellegzetes leves a Scotch Broth (skót zöldségleves ürühússal), amihez árpagyöngyöt esznek, a Cock-a-leekie ezzel szemben egy nem éppen a legfrissebb baromfiból készült leves. Ott van még a Cullen Skink is, ami nem más, mint krumplileves megbolondítva egy kis tőkehallal.
A skótok pékművészete különösen fejlett: nagy hagyománya van például a különféle kalácsoknak. Legkedvesebbek a cukros kalácsok, de van krumplis- és zablisztes kalács is, vagy a bannocks is, ami egy zablisztből készült lepényfajta. Kihagyhatatlan reggelizés közben a morning roll, amit legegyszerűbben reggeli zsömlécskének lehet lefordítani. Ebédidőben sokan választják a "pie and a pint" nevezetű fogást, ami pite és egy pint sörből áll (egy pint = 0,4 l). A másik kedvenc ebben a napszakban a Birdies, ami egy vajas porhanyós tészta legtöbbször hússal, hagymával és szafttal megtömve.
Az egyik legfontosabb és legkedvesebb étkezés a teaidő. Időpontja délután öt és hat között a leggyakoribb, ehhez igyekszik mindenki tartani magát. A fogások a következők lehetnek: fish and chips (hal hasábkrumplival), sült kolbászka, tojás és sült paradicsom. Utóbbiak részei az "all day breakfast"-nek is, vagyis a hagyományos brit reggelinek. Kinek-kinek szokása szerint. Desszertként Dundee-torta, gyömbéres kenyér és a zabliszt-lepény dukál, nem elfelejtve a különböző tortákat, marcipánokat, truffle-ket.

A LUCULLUS SKÓT VACSORÁJA

A Kaledonia Pub, ahová étekutunk vitt- ma hazánk legautentikusabb skót étterme, pub-ja. Nemrég nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt: a létezése rövid ideje alatt ugyanígy megfordul itt a brit nagykövet, ahogy a rögbiszurkoló diák is. A hely tulajdonosa, Patrick természetesen skót, aki Skóciában tanult angol szakáccsal büszkélkedhet.

WELCOME DRINK

* Famous Grouse skót whisky - a ház whisky-je

 LEVES

* Scotch Broth, azaz skót zöldségleves ürühússal; - most megtudjuk, mitől nem fáznak a skótok a kilt alatt!

 ELŐÉTEL

* Füstölt lazacos saláta, azaz skót füstölt lazac pirítósón, salátalevéllel és mézes-mustáros öntettel;

FŐÉTELEK

* "Felföldi juhászpite", ami fűszeres bárányhús sárgarépa-zöldborsó zöldséges alapon, tejszínes krumplipürével tetőzve, sajttal megszórva, sütőben összesütve;

* Hagis-szal töltött csirke, azaz csirkemell skót Hagis töltelékkel, krumplipürével;

PIE

* Rob Roy kedvence, azaz a forró skót almáspite;

A vacsora olyannyira jól sikerült, hogy elhatároztuk: ide hamarosan újból visszatérünk, és abszolválunk némi skót reggelit, ami jó sok babból, kolbászból, szalonnából, sült krumpliból, zöldségekből és pirítósból áll. És az a jó benne, hogy este is szervírozzák, ez az ún. "All day breakfast".

 

komment

Címkék: skót konyha

süti beállítások módosítása