HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

ŐSRÉGI-ŐRSÉGI KECSKESAJT KÓSTOLÓ FRANCIA VACSORÁBA OLTVA

2007.03.02. 23:12 lucullus

Szinte minden fórumon, ahol csak lehet, folyamatosan kiemeljük, hogy a Lucullus BT azonosult a nemzetközi "Slow Food", azaz "Komótos Étkezés" szellemiségével. De mit is jelent ez valójában? A Slow Food egy olasz kezdeményezésű mozgalom, aminek célja, hogy az egyes helyi kultúrák gasztronómiai hagyományait, ételalapanyagait, őstermelői szokásait megőrizze, és a jövő nemzedékei számára fenntartsa.
Ugyan már számos "slow food" szellemiségű kalandunk volt, a következő vacsoránk mégis egyedülállónak számított, ugyanis tartalmazta a Slow Food érzés összes ismérvét. A dráma egyik főszereplője egy őrségi ősrégi kecskesajt-készítő, Buzás Attila Sándor és az ő alkotásai voltak. A másik főszereplő a nemrégiben nyílt Alcasar étterem volt, ami alapvetően francia-magyar fuziós konyhát visz, és tulajdonosai megrögzött slow food fanatikusok.

A KECSKESAJTOKRÓL

A kecskesajtok a sajtok különleges kategóriáját képezik; készítésük Magyarországon főleg kis, kézműves gazdaságokban történik. A kecskesajtok sokszínűségét mutatja, hogy sokszor juh és/vagy tehéntejet is kevernek a kecske tejéhez, ami lehet nyers és pasztőrözött is. A kecskesajtok formázását tekintve is rendkívüli sokszínűséggel találkozhatunk: a sajt lehet pl. bevonat nélküli/penészbevonatú, aranysárga-barnás felületű, vagy élesztős/rúzsos külsejű is. Van, amelyikre porrá tört faszenet szitálnak, de van, amihez gyakran egy kevés konyhasót is adnak.
A tej fajtájától, az elkészítés módjától és az érleléstől függően az íz az enyhe krémestől a kifejezetten erőteljesig terjedhet. A kecskesajtot érlelhetik törkölyben, de boríthatják zöld- vagy más fűszerekkel, hogy így még különlegesebb aromát lehessen kapni. Kecskesajtot sok országban (Hollandia, Németország, Svájc, Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Közel-Kelet) készítenek, de legnagyobb számban leginkább Franciaországban, amelynek konyháját nagy műértelemmel műveli az Alcasar.

AZ ALCASARRÓL

Az Alcasar francia stílusú, minimál-enteriőrű étterem Budapest IX. kerületének az új belvárosában. Az étterem lehetőséget teremt a konyhaművészetek magas fokának az élvezetére, a legtrendibb igényeket is kielégítve. A konyha vezetője és segítői nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy kizárólag friss nyersanyagokból dolgozzanak, és tartósított termékeket egyáltalán ne használjanak fel. Csütörtökönként pl. rendelésre friss dél-francia osztrigát szolgálnak fel, de nagy közkedveltségnek örvend az ételek mellé biztosított, házi-kézi készítésű friss kenyér is. Az Alcasar igazi Slow Food étteremként hirdeti magát, és rendkívüli ínyencségekkel kedveskedik az idelátogatóknak. Lehet itt bivalysülttel, bölényhússal, rájauszonnyal, mahi-mahi-val, polipsalátával, békacombbal, és társaikkal is találkozni.

A LUCULLUS SLOW FOOD VACSORÁJA

* Zsályás sajtleves cipóban
* Grillezett Szent Lászlói sajt madársalátával
* Töltött csirkemell finomfüves chevrettel
* Paska, azaz orosz túrós lepény
* Kecskesajt kóstoló az őrségi sajtkészítő, Buzás Attila Sándor választékából

Fakultatív lehetőségként vacsoránkhoz a helyi elöljáró a villányi Kovács-Greissly pincészet borait javasolta.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: francia konyha sajtkóstolás

süti beállítások módosítása