HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

HEPIBÖRSZDÉJ AGÉN - HÁROMÉVES A LUCULLUS BT

2006.12.15. 22:46 lucullus

Hihetetlen, de ezt is megértük: a Lucullus Baráti Társaság hároméves lett! A születésnapi zsúrt "szülőföldünkön", az Új Lanzhou Étteremben tartottuk, ahol ezúttal főleg a tésztákra helyeztük a hangsúlyt. A világ legkülönfélébb pontjairól vonultak fel előttünk tésztakülönlegességek, így terítékre kerültek kínai, görög, grúz, magyar, vietnami fogások. Nem titkolt szándékunk volt egy tudományos kísérletet végrehajtani, aminek lényege az volt, hogy némi kínai Konfuciusz pálinka elfogyasztása után bebizonyítsuk: minden tészta őse a kínai lanzhou-i tészta – „egy tészta mindenek felett” - amit egy Marco Polo nevű utazó hozott be anno Itáliába, a távoli keletről.

Gu Cheng vs. Ghavrilos

A tésztafiesztán születésnapunkról sem feledkeztünk meg: először is szemtanúi lehettünk egy tényleg nem mindennapi tésztapárbajnak, amelyen a kínai tészta megmérkőzött a görög tésztával. Az Új Lanzhou mesterszakácsa, Gu Cheng Ghavrilos mesterrel, a Gyradiko görög kunyhó  mesterszakácsával.

Szántai Tibor vs. Wang Qiang

Azonban ezzel a versengésnek koránt sem volt vége: a kínai főzőtanfolyamunk tanítványa, Szántai Tibor nem állta meg, hogy Wang Mestert ki ne hívja egy kínai-magyar serpenyőforgató összecsapásra. Az étel egy igazi GONG BAO csirke volt, amit 40 vendégünk tesztelt le és talált jónak. A kínai mesterszakácsok meg is jegyezték nagy hümmögések közepette, hogy "annak ellenére, hogy magyar a srác, nem is olyan rossz".

Ezen kívül áttekintettük az idei evőévet, kiosztottuk a soros kitüntetéseket, köszöntöttük az új tagjainkat, és a végén megettünk egy hatalmas tortát, ami nem mellesleg szintén tésztából (piskótatésztából) és lágy, tejszínes gesztenyekrémből készült. Mindez persze válogatott kínai ételekkel egészült ki, mégpedig a Huai Yang konyhastílus fogásaiból, ami Császári Konyha néven híresült el. Wang Mester ritka ínyencségekkel kápráztatott el minket a tészták mellett.

Fogásaink a következők voltak:

KÍNAI ELŐÉTELEK

* Szecsuáni pácolt saláta
* Ötszínű tűgomba
* Pikáns mézes mogyoró
* Hideg fokhagymás burgonyasaláta
* Fűszeres csirkefalatkák
* Göngyölt csirkecomb, száznapos tojással töltve
* Sokunk kedvence, a lanzhoui delicatesse, azaz a sertés csülök!
* Szójaszószban pácolt marha

KÍNAI TÉSZTÁK

* Marhahúsos tésztaleves
* Üvegtészta leves birkahússal, kenyérdarabkákkal
* Kézzel nyújtott szélesmetélt csirkecomb-darabokkal, pikánsan fűszerezve
* Szaggatott tészta sertéshússal pikánsan fűszerezve

 VEGYES TÉSZTÁK

* Hacsapuri, azaz grúz kétsajtos tésztalepény a grúz Mirázs Étteremből
* Vietnami rizstészta a Felszálló Sárkány vietnami étteremből
* Tejpita Ghavrilos és a Gyradiko görög étekműhely jóvoltából 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tészták

süti beállítások módosítása