HTML

Együk meg a világot!

Üdvözöljük a Lucullus BT gasztronómiai egyesület időtmegállító, teretszétszelő gasztroblogján. Az egyetemes gasztronómiát népszerűsítjük 2003 óta, valamint megismertetjük a külföldi (konyha)kultúrákat az alapanyagokon, ételeken és rendezvényeken keresztül. Légy Te is része a folyamatnak! Hírlevélért küldj e-mailt az elnokseg@lucullusbt.hu címre!

Címkék

címkefelhő

Legfrissebb fotóink

Ajánlott oldalak

Friss topikok

BAJOR VACSI I.

2006.09.28. 23:59 lucullus

Örömmel jelentjük, hogy ’extrém’ kalandjaink és némi kihagyás után ismét visszatértünk a ’normális’ kerékvágásba. Mivel szeptember végét írtuk, azt gondoltuk, muszáj tisztelegnünk a világ legnagyobb sörfesztiválja, az Oktoberfest előtt, ezért ezúttal egy különleges bajor vacsorára invitáltuk a T. tagokat, sok csülökkel, húsokkal és persze megannyi német sörkülönlegességgel.

A NÉMET KONYHÁRÓL

Utánajárásaink és személyes empíriáink alapján megállapítottuk, hogy a német konyháról eléggé különböző interpretációk jelennek meg széles-e-világban.

A nihilista szemlélet azt mondja, hogy a német konyha nem áll másból, mint zsíros, nehéz húsokból, káposztából és sörből. Mivel az Elnökségünk személyesen körbeutazta tavaly Németországot, azt rögtön megállapíthatjuk, hogy ez a megállapítás nem fedi a valóságot: a német konyha sokkal gazdagabb, mint azt hinnénk. A mai német ételek elődei a XVII-XVIII. századi udvaroknál és a polgári házaknál alakultak ki. Az 1800-as évek elejéről származó szakácskönyvek sokféle halat említenek, vadakat, kevesebb zöldséget, főzeléket. A napóleoni háborúkkal a francia konyha is megjelent Németországban, sok ételt átvettek, ill. finomítottak francia mintára. Természetesen itt is eltérések vannak tájegységenként: a Rajna mentén például a francia hatás érződik, hiszen más jellegű az itt készített borban párolt hús, mint például a bajor Alpokban kedvelt szalonnával tűzdelt tejfölös szarvas.

Egy másik megállapítás azt mondja, hogy német konyha, mint olyan, nincs is. Létezik viszont bajor konyha, sváb és szász, van Rajna menti és Saar vidéki, van badeni, türingiai és wesztfáliai, összesen vagy tizenhatféle tartományi konyha. Ezek pedig eltérőek, az ínyenc utazó nagy-nagy örömére. Az egyes régiók konyhái híven tükrözik az ott élő emberek életmódját és beállítottságát, nagyon függnek a helyi mezőgazdaságtól, állattenyésztéstől, hal- és vadgazdálkodástól, a kereskedelmi utaktól, sőt még a szomszédos konyhák hatásától is. Ez a megállapítás már közelebb áll hozzánk, és elhatároztuk, hogy mi is különválasztjuk a német konyhákat; és a bajorral kezdjük az ismerkedést.

A BAJOR KONYHÁRÓL

A bajor konyha a kulturális és földrajzi közelségnél fogva a cseh és az osztrák konyhával mutat rokonságot. Erre jó példa a tésztafélék és a gombócok garmadája: ilyenek többek között a gőzgombóc, szilvás gombóc, zsemlegombóc és a májgombóc. Szintén jellemzőek a kitűnő húsételek, úgy mint a ropogós bajor sertéssült, a burgonyagombóc /nyers burgonyából/ és a káposztasaláta. A bajor életmód jellemzője a „második reggeli” amelyre fehér kolbászt, „leberkas”-t vagy sertéskoronát /sült oldalas/ esznek. A fehérkolbászt és a „Leberkäse”-t édes mustárral és pereccel eszik, a sertéskoronához tormát és nehéz fekete kenyeret adnak. A bajor konyha nagymértékben főz sertészsírral.

A SÖRRŐL

A sört már az ókorban szívesen fogyasztották az emberek. Eredete a homályba vész: lehet, hogy maga Kleopátra is fogyasztott már ilyen italt. Ellentétben viszont a mai sör ivójától, eleink nemcsak élvezték és mámorító hatása miatt itták a sört, hanem felismerték gyógyító erejét is. Az italt többféle betegség kúrálására használták, például lábadozókat állítottak talpra a segítségével. Hippokratész, majd Szent Hildegard és Paracelsus pedig voltak oly elvetemültek, hogy a sört gyógyszerként alkalmazzák. A németek nagy tiszteletben tartják a sört, olyannyira, hogy nemzeti italukként tisztelik. A Német Sör Napja történelmi emléket idéz: most volt 490 éve annak, hogy 1516-ban Ingolstadtban IV. Vilmos herceg kihirdette a valószínűleg leghosszabb ideig érvényben lévő német törvényt, ami nem másról szólt, mint a 'sör tisztaságáról'. Az Európai Unió minden központi szabályozása ellenére a törvény ma is érvényes, és egyébként viszonylag hatékony fegyver a külföldi sörökkel szemben. Németországban az import sör csak néhány csepp a hazai főzésű lé tengerében, hiszen a több mint 1.200 német sörfőzde több mint ötezer féle sört állít elő. A bajorok szívesen isznak világos, vagy búzasört, amit Bajorországban még a munkahelyeken is megengednek.

Különböző kutatások bizonyítják, hogy a sör sem energia-, sem zsírtartalmát illetően nincs az élvonalban, tehát az igazi sörfogyasztóként ábrázolt, nagy hasú, kövér emberek súlyfeleslegét nem a sör energiatartalma okozza. Vitathatatlan azonban, hogy a sörben található szén-dioxid és alkohol a gyomornedvek elválasztását fokozza, ezzel éhségérzetet teremt, ám mértékletes sörfogyasztás mellett az elhízás esélye elhanyagolható.

Sokak számára ismert, hogy a sör nyugtató, stresszoldó hatású, hogy könnyen emészthető szénhidrátjai, fehérjéi révén méltán megérdemli a "folyékony kenyér" elnevezést, segít átvészelni a tavaszi vitaminhiányos időszakot, a hajat fényessé varázsolja, a bőrt regenerálja, csodát tesz a szobanövényekkel - és így tovább.

A LUCULLUS BAJOR VACSORÁJA

Bajor étekkutató utunk a Paulaner sörházba vezetett, ami két okból fontos. Egyrészt hazánk németjei is előszeretettel látogatják a helyet, másrészt pedig tudomásunk szerint a Paulaner birtokolja az ország legnagyobb házi serfőzdéjét.   

Menüsorunk, mely tiszta ízekből, elképesztően finom, valódi német matériából álltak - a következőképp nézett ki:

Előételek

  • bajor füstölt májas hurka
  • véres hurka
  • füstölt makréla
  • érlelt sonka

 Leves 

  • búzasörös sajtleves, fokhagymás zsemlekockákkal

 Főételek 

  • bajor kolbász
  • csülökragu
  • húskenyér
  • bajorkáposzta
  • burgonyagombóc

Az estén mindenki nagyon jól érezta magát; amondóak vagyunk, hogy a sörfesztivál előtt is leróttuk a tiszteletünket.

 

komment

Címkék: bajor konyha

süti beállítások módosítása